zaterdag 3 mei 2014

Give me some ginger

Gember wordt in de Chinese keuken volop gebruikt, maar in Nederland is het minder bekend. Sommigen zullen het kennen van Chinees of Japans eten, de ander kent het van de gemberbolletjes in pot en weer een ander van de gemberkoek.

Ik ben in China veel gember gaan gebruiken.Grote stukken gemberwortel liggen standaard in mijn koelkast. Heerlijk door oosterse gerechten, of het marineren van vlees of door de soep. Ook trek ik er graag een pot thee van. En er gaat met regelmaat een groot stuk door de groentesap.

Gemberwortel

Wist je dat gember onwijs gezond is? Ik zal je vertellen waarom.
  • Er zitten enzymen in gember die je stoelgang bevorderen.
  • Gember stimuleert de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiftigen.
  • Er zitten vele bouwstoffen in gember. De bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Deze stoffen hebben antioxidante eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen tegen hart- en vaat ziekte en kanker.
  • Het heeft effect op je metabolisme. De stofwisseling wordt door gember versneld, zodat er meer energieverbranding in je lichaam plaatsvind. In China wordt gember gebruikt om je spijsvertering te bevorderen.
  • Ook is het een krachtig middeltje tegen misselijkheid. 
Bovenstaande geeft dus genoeg redenen aan om met regelmaat gember te gaan gebruiken. Drie manieren om gember eenvoudig te gaan gebruiken.

1. Trek er een kop thee van. Snijd een stuk, zo groot als je duim kootje, van de wortel af en schil het. Snijd het daarna heel fijn en doe het in een thee-ei. Je kan er ook nog wat sap van een citroen in doen. Wil je de thee zoeter? Roer en een beetje honing doorheen.
Ben je zwanger en heb je last van misselijkheid? Deze thee kan je helpen tegen de misselijkheid. Ik heb er goede ervaring mee :-)
Gember thee met citroen en honing
2. Maak je met regelmaat een sapjes? Maak dan eens een sapje met gember. Vooral in combinatie met wortel, selderij en sinaasappel erg lekker! Of wortel, gember, appel en een halve citroen. 
Heerlijke juice met gember
3. Je vlees marineren met een pepertje, sojasaus, knoflook en een stukje gember is overheerlijk! Zo creƫer je in een handomdraai een oosterse tint aan je gerecht!

Ook lekker om je vlees in te marineren

Variatie genoeg! 
Give me some ginger!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten