maandag 1 september 2014

Vitamines voor de kleintjes

Het aanstaande moederschap zit er aan te komen en komt hier steeds dichterbij. Leuk en ook erg spannend!
In de maanden van de zwangerschap lees je ineens artikelen en ga je opzoek naar informatie, waar je voorheen nooit aan had gedacht. Wat zoal? Hier een aantal voorbeelden:
Welke voeding ga ik straks geven? Neem ik een kinderwagen en welke is dan de beste? Inentingen ... ja of nee? Uitwasbare luiers? Of toch maar gewoon wegwerp luiers? Kolven, hoe werkt dat?

Zo heb ik in de afgelopen maanden het internet goed doorspit ( Lang leven google ;-) ), veel aan vriendinnen gevraagd met kinderen. En natuurlijk aan mijn moeder; de vrouw met ervaring.

Een van de dingen waar ik een zoektocht naar heb gehad zijn de vitamine druppels die een kleine baby direct moet krijgen. Vitamine D en K.
Vitamine K is voor bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan bloedingen veroorzaken. In de eerste maanden kan een baby deze zelf nog niet aanmaken, daarom is het belangrijk dat kleine baby's dit toegediend krijgen. Je hoeft alleen vitamine K toe te dienen als je borstvoeding geeft. In kunstvoeding is vitamine K verwerkt.
Na drie maanden zijn de darmpjes van de baby gerijpt en kan het zelf vitamine K aanmaken. Dus de druppels zijn alleen de eerste 3 maand nodig.
Vitamine D is langer nodig, wel tot 4 jaar. Vitamine D is nodig om calcium en fosfaat aan te maken. Calcium en fosfaat is nodig voor de ontwikkeling van de botten en tanden.
Wij halen vitamine D uit onze voeding en uit de zon. De voeding voor de kleintjes is niet toereikend genoeg om vitamine D er optimaal uit te halen.

Ik kwam erachter dat veel van deze druppels suiker bevatten. En staat er suikervrij op, dan zit er wel een andere zoetstof in verwerkt.
Nu wil ik onze kleine, roze wolkje straks niet al druppels geven waarin suiker of zoetstof is verwerkt. Het is toch echt onzinnig om een kind zo jong al aan suiker te laten wennen. Waarom wordt dit gedaan? Om ons allen zo jong mogelijk al 'verslaafd' te maken?

Hier startte een zoektocht naar druppels die echt vrij zijn van suiker. En ik heb ze gevonden.

*Vitamine K&D
Orthica
Ingrediënten: katoenzaadolie, vitaminen
Bevat geen: gluten, lactose, soja-eiwit, gist, saccharose, synthetische conserveermiddelen, synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen. Geschikt voor vegetariërs.



*Vitamine D
Nature's Garden Vitamin D3.
Ingrediënten: zonnebloemolie, natuurlijk sinaasappelsmaak en Vitamine D3
Zonder kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of zoetstoffen. Zonder conserveringsmiddelen. Zonder toegevoegd suiker of zout, Zonder zetmeel. Zonder mais. Zonder melk. Zonder lactose. Zonder soja. Zonder gluten. Zonder tarwe. Zonder gist. Zonder visproducten. Zonder varkensproducten.  




Even opletten! Davitamon verkoopt ook vitamine D druppels zonder suiker, deze is ook op olie basis net als bovenstaande. Alleen is deze olie op basis van pinda-olie. In principe is deze olie gezuiverd en bevat het geen pinda eiwitten. Toch werd het bij bij de apotheek afgeraden, aangezien ik zelf veel voedsel allergieën heb gehad waaronder een hazelnootallergie.
Als je online kijkt zijn er ook vele verschillende ervaringen met deze vitamine preparaat. 
Voor ons was het better safe than sorry, dus geen pinda-olie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten