dinsdag 9 september 2014

Vandaar die ongezonde eetgewoontes?!

We kennen het allemaal: morgen beginnen we dan echt met gezond leven of na het weekend begin ik aan mijn dieet.... Dus dat betekent dat vandaag dat lekkere koekje bij de koffie nog kan of dit weekend nog even te buit gaan aan lekker versnaperingen en drankjes.
Maar na de tijd voelen we ons toch schuldig over dat ene koekje, wat niet bij maar een is gebleven. En die zak chips...  die is toch helemaal opgegaan.

Waarom doen we onszelf dat elke keer weer aan? Waarom vervallen we vaak keer op keer in onze slechte gewoontes?

We zijn verslaafd!
Nu lees je dit misschien met ongeloof; verslaafd?? Hoezo? Waaraan? En het antwoord is simpel: suiker.
De consumeren veel suiker in ons land, veel meer dan we eigenlijk mogen. En nu denk je misschien dat je helemaal niet eens veel suiker eet, want je doet het al niet in je koffie of thee. Maar suiker zit in zoveel producten verborgen. Kijk maar eens op je zak chips, je pastasaus of muesli.
Uit onderzoek is gebleken dat suiker even verslavend is als cocaine. Suiker werkt namelijk op dezelfde op je dopamine in je hersenen als cocaine. Suiker geeft ook een reactie in je lichaam op je neurotransmitters serotonine en endorfine. Dit geeft je allemaal een lekker gevoel, een soort high.
Nu zegt het Voedingscentrum dat suiker niet verslavend is. En toch is het uit onderzoek gebleken dat het wel zo is. Natuurlijk heeft drugs een intensievere verslavingskracht, maar het neemt niet weg dat de effecten van suiker misschien meer subtiel wel verslavende uitwerking heeft zowel fysiek als geestelijk. Teveel aan suiker kan ons lichaam niet aan. We hebben suiker nodig voor energie gedurende dag (suiker = ook koolhydraten uit complexe koolhydraten als groente/ fruit/ granen), maar helaas wordt er meer ongezonde suikers gegeten dan gezonde. De gemiddelde suikerconsumptie ligt ver boven wat we mogen hebben, wel zo'n 4 keer meer. We zijn verslaafd en eten daarom toch nog een koekje meer of de zak chips leeg. Lees de etiketten op je voeding en probeer de geraffineerde suikers te laten liggen.



Gezellig toch?!
Gezelligheid associƫren we met eten. We gaan gezellig een hapje eten, we hebben gezellig een taartje bij de koffie gehaald, gezellig even borrelen met hapjes.... Gezelligheid en eten gaan hand in hand.
Kijk ook maar eens naar al onze feestdagen, die ook om eten draaien. Met Sinterklaas pepernoten, speculaas, marsepein en chocolade. Met kerst een overheerlijk kerstdiner, met veel te veel eten. Met Oud&Nieuw de oliebollen en rijkelijk alcohol. Met verjaardagen gebak.
En wil jij bedanken voor al het lekkers? Dan ben je ongezellig.
Probeer hier voor jezelf een balans in te brengen. Je hoeft heus niet altijd alles te laten staan. Maar alles aannemen en naar binnen schuiven hoeft ook zeker niet. Laat mensen om je heen weten wat jouw eet keuzes zijn. Is het lastig? Nodig mensen juist bij jouw thuis uit, of neem een iets lekkers mee waar je naartoe gaat, maar dan op de manier wat jij verantwoord vindt voor jezelf en je lijf. Jouw lichaam is jouw tempel. Behandel haar goed.

Emotionele eters
De een heeft er meer last van dan de ander. Maar in de meeste van ons zit wel een emotionele eter. Natuurlijk eten we wanneer we honger hebben, maar we eten ook wanneer we ons; vervelen, stress hebben, verdrietig zijn, moe zijn, of omdat het gezellig is.
Op deze manier eten we vaak meer dan we nodig hebben. En doordat we meer eten dan we nodig hebben herkennen we de signalen in ons lichaam niet meer goed, wanneer heb je nu echt honger? Is het honger of is er een emotie waardoor je wilt eten? Probeer mindful te worden van je eetgedrag.

Toevoegingen hier en daar
Als we de gemiddelde etiket lezen van een voedingsproduct staat er een waslijst op aan ingrediƫnten.
Het meeste eten uit pakjes en zakjes is verrijk met allerlei additieven. Deze additieven zijn onnatuurlijk en zorgen voor een onbalans in ons lichaam. Ze kunnen er voor zorgen dat wij het eten nog lekkerder vinden of signalen die een verzadigd gevoel aan ons brein geven verstoren.
Vooral E-621 ook wel MSG heeft dit effect op ons lichaam en brein. Door dit stofje kunnen we met gemak een zak chips leeg eten. En vergeet niet dat ook nog in de meeste producten geraffineerde suikers zit.
Probeer je bewust te worden van alle additieven die er zijn en of je dit nog in jouw lichaam wilt. Het is niet nodig en je zult merken dat als je ze probeert te vermijden je gezonder gaat voelen en je de signalen van je lichaam weer leert herkennen. Vol is dan vol.

Bordje moet leeg
De meeste Nederlanders hebben dit na elke maaltijd te horen gekregen: eet je bordje leeg. Herkenning?
Ik las in een boek dat het grootste geschenk is wat jij je kinderen kunt geven is dat het bordje niet meer leeg hoeft (mag wel),  maar is een kind vol? Dan is het genoeg.
Door het leeg eten van je bord, terwijl je eigenlijk al verzadigd bent, rekken we onze maag uit. Op deze manier kunnen we elke keer iets meer eten. We raken ons gevoel van 'vol' kwijt. Dus schep minder op, eet mindful en stop wanneer je vol bent. Je bordje hoeft niet leeg.



Wil jij af van je ongezonde eetgewoontes? Word je dan bewust van wat je in je mond steekt. Dit begint bij het lezen van etiketten. Probeer teveel aan geraffineerde suikers en additieven te elimineren. Leer jezelf aan mindful te worden van je eetgedrag; waarom wil ik eten, wil ik dit nu eten, heb ik het nodig?  Luister naar je lichaam, wanneer heb je echt honger, wanneer ben je verzadigd en is vol vol.

Eet bewust, eet gezond en geniet!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten