vrijdag 25 april 2014

Etiketten leren lezen

In mijn reis naar gezondheid ben ik etiketten gaan lezen. Niet om te kijken hoeveel calorieën in een product zit, maar om te leren wat voor voedingsstoffen er inzitten.
Boodschappen doen kost iets meer tijd in het begin. Vooral hier in China, omdat ze altijd een Chinese etiket plakken over het etiket. Dus ik houd me in de supermarkt ook bezig met het afkrabben van de Chinese etiketten en probeer dit natuurlijk niet opzichtig te doen ;-)
Na het lezen van de meeste etiketten weet je dat je het meeste geproduceerde voedsel in de supermarkt gewoon links kan laten liggen. Dus uiteindelijk doe je sneller boodschappen.

Etiketten lezen
Ik ben er van overtuigd dat ons lichaam is gemaakt om puur natuur te eten. Eten wat ons lichaam als volwaardig ziet en het lichaam voedt. Dan kun je ook zoveel eten als je wilt. Door hedendaagse producten, vol met chemische additieven, vergiftigen we ons lichaam en is het lichaam zijn balans kwijt. We worden dikker en ongezonder. Dit hoeft niet. 

Hier een lijstje met voedingsstoffen die je moet (proberen) vermijden:

  1. Zoetstoffen. Beter bekend als aspartaam, of als nummertje E951. Bijna alle producten waar suikervrij of light opstaat wordt dit in verwerkt. Van aspartaam wordt gezegd dat het kankerverwekkend is. Het is onder andere werkt in: light producten als frisdranken, kauwgom, suikervrije koekjes en snoepjes. Maar let op, het kan ook zitten in vitamine kauwtabletten en tandpasta.
  2. Fructose mais siroop. Ook wel bekend als High Fructose Cornsyrup. Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, goedkoper is en bovendien langer bewaard kan worden. Dit is een zoetstof die vooral in Amerika zeer populair is. Maar ook in Nederlandse producten is het te vinden. Vermijden deze zoetstof, want het is een chemisch gemaakt stofje die veel kwik bevat.
  3. Monosodium Glutamate, MSG of ook wel E621, ook wel vetsjin. Dit chemische stofje zorgt ervoor dat we wel door kunnen eten. Het ondermijnt het vol gevoel. Het kan tevens zorgen voor depressieve gevoelens, hoofdpijn en duizeligheid. Let goed op! Want er zijn nogal wat schuilnamen voor dit stofje. Vooral te vinden in: chinees eten, chips, boemboes, kruidenmixen, soep, wereldgerechten, ingevroren/ kant- en klare gerechten.  Beter is alle smaakversterkers E620 t/m E650 te vermijden.
  4. Transvet, beter bekend als gedeeltelijk gehydrogeneerd vet of als onverzadigde vetten. Dit vet is in veel geproduceerd voedsel te vinden als koekjes, gebakjes en margarine. Dit geharde vet kan ons lichaam niet verteren en wordt opgeslagen in onze aderen, het verhoogt de kans op hart- en vaatzieken.
  5. E133- E124- E110- E102, dit zijn kunstmatige kleurstoffen. Deze vinden we met name terug in snoep, ontbijtgranen, sportdrankjes en ingeblikt fruit. Deze kleurstoffen worden gelinkt aan bijvoorbeeld ADHD en ADD. Ook wordt van deze chemische kleurstoffen gezegd dat ze kankerverwekkend zijn.
  6. E221, ook wel sodium sulfiet. Dit is een conserveermiddel. Vooral te vinden in wijn en gedroogd fruit. Je kan hier door eczeem krijgen, astma ontwikkelen en het kan hoofdpijn veroorzaken.
  7. E250, op de verpakking kan ook staan; Sodium Nitraat. Dit is ook een conserveermiddel. We vinden deze met name in verpakt vlees, zoals hotdogs, knakworst, ham, paté, leverpastei, maar ook in gerookte vis.

Het komt er eigenlijk op neer dat als je het niet uit kan spreken je het beter ook niet in je lijf kan stoppen. We worden ons steeds bewuster van ons eten en dat is een goed ding. We mogen hopen dat veel van de bovenstaande nummertjes verboden gaan worden in onze voeding, zodat we ons daar niet druk om hoeven te maken.

Kies voor biologische producten als je toch 'geproduceerde' voeding wilt. Let op dat ook hier E-nummers in kunnen zitten. Maar veel biologische producten vermijden de chemische toevoegingen en de toevoegingen die ze wel gebruiken zijn natuurlijk en biologisch geteeld, bijvoorbeeld i.p.v. zoetstof biologisch geteelde rietsuiker. Dit is een betere en gezondere variant.

Zorg dat je het boekje Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget in je tas zit. Het geeft een duidelijk overzicht welke E-nummers je beter kan vermijden.
Bestel het handzame boekje hier.

Bestellen via Bol.com
Eet bewust, eet puur en geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten