maandag 10 februari 2014

Tips voor een gezonder leven

Deze tips zijn stapjes die ik bij mezelf heb ingevoerd en waardoor ik me gezonder en fitter ben gaan voelen. En ik ben er toch een 13 kilo mee afgevallen!!
Doe het allemaal niet te rigoureus. Als je te veel in 1 keer doet, dan voelt het misschien als een moeten, als een dieet. En dit moet het niet zijn. Het moet een levensstijl worden, anders is het niet vol te houden. Bekijk voor je zelf wat goed bevalt. Ieder mens is anders en ieder mens reageert anders, zowel lichamelijk als geestelijk.


1. Lees de etiketten. 
Hierdoor wordt je bewust van wat je in je mond steekt. Wees je bewust van hoeveel suikers, zout en hoeveel E-nummers een product bevat.

bestellen via Bol.com
2. Kook niet meer uit pakjes en zakjes. 
Als je dit niet meer doet, kies je voor puur eten. Eten zoals het bedoelt is. Al die zakjes en pakjes bevatten altijd veel suiker, zout en E-nummers. De meeste mixen, boemboes etc. bevatten meer chemische stofjes dan natuurlijke voedingsmiddelen. Dit moet je niet in je lichaam willen stoppen. Je lichaam kan hier niks mee.

3. Probeer geraffineerde suiker te laten staan. 
Haal het niet meer in huis. Zorg dat je natuurlijke zoetjes in huis haalt, zoals stevia (let goed op dat het puur stevia is en niet grotendeels maltodextrine) kokosbloesemsuiker, palmsuiker, honing of agavesiroop.

4. Kies volkoren
Mocht je nog wel granen en tarwe willen eten, kies dan alleen voor de volkoren variant. Dus bruine rijst, volkoren pasta, volkoren brood, quinoa etc.
Wil je meer weten waarom de volkoren variant beter is? Lees mijn blog hier.
Een goede en wellicht gezondere optie is tarwe te laten staan en te kiezen voor spelt. Mocht je graag zelf bakken (cake, taart, koekjes etc.) kies dan voor alternatieve melen als kokosmeel of amandelmeel en ook hier kan je spelt meel gebruiken. Kijk maar eens tussen mijn recepten en je zult genoeg lekkers vinden tarweloos en suikervrij!

5. Groente in de hoofdrol
Laat groente de hoofdrol spelen bij iedere maaltijd. Dus niet, we eten pasta of aardappelen, maar we eten broccoli met... Groente vult de maag goed, bevat veel vitamines en weinig calorieën. Ik raad ook een groentesap aan, elke dag je dag beginnen met een groentesap met een stukje fruit. Zo krijg je al een deel van je portie groente binnen en doordat het sap is, neemt je lichaam de vitamines snel op.Sta dat kwartiertje eerder op om je lichaam de vitamines en mineralen te geven die het zo nodig heeft.

6. Goede vetten
Kies voor de beste vetten. Eet alleen nog maar lekkere roomboter, gebruik dit alleen wel koud. Je bakt hier niet mee. Maar je kan het wel over je gerechten heen doen. En het is natuurlijk heerlijk op een stukje tarwevrij brood.
Kies een kwaliteit olijfolie, ook deze eet je koud. Dus schenkt het over je salade of smeer op je brood. Ook olijfolie kan je nog een beetje doen over je warme groente.
Bakken doe je in kokosolie. Deze olie/vet, is de beste olie om te verhitten. Deze olie wordt niet een 'giftige' substantie door verhitting. Daarnaast kan je kokosolie ook prima verwerken in je gebakjes en cakes. Lees mijn blog Fan van Kokosolie voor meer informatie.

7. Ontbijt! 
Veel mensen slaan hun ontbijt over. Maar juist je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijt als een koning. Zorg dat je een goede portie proteïne binnen krijgt bij je ontbijt. En natuurlijk een portie groente. Maak eens een lekkere groente omelet en een groentesap. Je zult merken dan je gedurende de ochtend veel energie hebt en niet taalt naar een tussendoortje. Havermout is ook echt een superfood voor je ontbijt.

8. Elimineer geproduceerd eten zoveel mogelijk. 
Eet zoals de natuur het heeft bedoeld. Je elimineert frisdranken, chips, snoep, veel smeersels voor op je brood, koekjes etc. Dit kost enige tijd. Maar hoe puurder je gaat eten, hoe viezer geproduceerd eten gaat smaken; de smaken zijn te zout of te zoet.
Mocht je eens in de zoveel tijd jezelf wel willen trakteren, lees dan de labels goed. Er zijn ook chips die alleen maar mais of aardappel, zout en olie bevatten. Er zijn ook chips die eerder genoemde bevatten, maar dan ook nog een reeks E-nummers. Dan kies je dus voor de eerste en niet die met allemaal E-nummers.
Mensen die graag chocolade eten, eet zo puur mogelijk. Liefst 70% of meer cacao. Ik vind inmiddels 70% al iets te zoet. Voor mij het liefst 85% +.

9. Kies biologisch. 
Alles wat je eet van vlees, groente, fruit tot chocolade, kies biologisch. Bij biologische producten eet je zo puur mogelijk. Er zijn geen pesticiden gebruikt. Je kan bijvoorbeeld gewoon de schil van een aardappel of appel opeten, waardoor je nog meer voedingsstoffen binnen krijgt. En echt, de smaak is velen malen lekkerder.

10. Meer bewegen. 
Probeer elke dag een half uur tot een uur goed te bewegen. Natuurlijk ook meer je fiets en benenwagen nemen, maar laat je hart ook even goed versnellen. Ik bedoel dan niet een half uur op je gemakje een rondje fietsen of wandelen, nee met pit. Je moet gaan zweten. Door actiever te zijn zul je je fitter, energieker en gezonder voelen.

Stap voor stap
Neem je tijd bij het implementeren van zijn stappen. Doe het op jouw tempo, zodat het te doen is en een levensstijl gaat worden. Het is geen dieet, maar een verandering in je leven die er voor zal zorgen dat je gezonder wordt.
Je zult anders boodschappen moeten doen. Klik hier voor wat je in huis moet halen. Ook zul je meer tijd door brengen in de keuken. Maar een gezonde levensstijl begint in de keuken.

Mocht je nog tips willen of heb je tips toe te voegen? Ik hoor ze graag!

Succes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten