vrijdag 16 augustus 2013

We need change!

Gevuld, gevoed...maar ondervoed. Men lijdt honger. De maag is gevuld, maar het lichaam is ondervoed.
In de westerse wereld wordt er meer en meer honger geleden. En het gevolg hiervan is dat mensen te dik worden en ziektes krijgen.
Toch is er, in veel gevallen, geen gevoel van honger. De honger wordt gestild met voedsel, maar met verkeerd voedsel. Voedsel dat geproduceerd wordt in fabrieken.
Dit voedsel is gemaksvoedsel; gemakkelijk te bereiden of gewoon zo uit de verpakking. Dit voedsel heeft een lange houdbaarheidsdatum, jaren lang kunnen we het bewaren in onze voorraadkast.
Wat een gevolg is van dit voedsel is verslaving. Voeding kan verslavend zijn, door de vetten en de suikers die er in zijn verwerkt.
De vetten en suikers zijn bewerkte, in fabrieken gemaakte, toevoegingen. Deze toevoegingen in het eten heeft geen voedingswaarde meer, maar zorgt er wel voor dat we dopamine aanmaken in onze hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. Het trickered dat we er meer van willen: meer suikers, meer vet. We vullen onze maag, stoppen gifstoffen in ons lijf, maar laten onszelf ondertussen ook verhongeren.
Stop hiermee! Zorg voor een verandering en die verandering begint bij jezelf. Zorg voor je lijf, voedt het met gezonde en natuurlijke voeding. Jouw lichaam is een tempel, een tempel die je moet liefhebben en gezond moet voeden.

Kijk om je heen in de supermarkt, hoeveel mooie gekleurde pakken staan er wel niet. Hoeveel zakken chips, pakken koekjes, snoepjes brengen ons in verleiding. Doe de tv aan en de ene naar de andere reclame van geproduceerd etenswaren en fast food ketens komen voorbij. Maar reclame over verse groentes en fruit, gewoon puur natuur... die zie je amper.
Onze kinderen worden groot gebracht in een samenleving met geproduceerd voedsel.
Wat de kinderen tegenwoordig wel niet naar binnen werken, ik sta er versteld van. Ik ben leerkracht en zie wat veel kinderen als 'snack' meekrijgen naar school, met een woord: schandalig! Natuurlijk zie je nog kinderen met een appeltje of een banaantje lopen. Maar hoeveel kinderen lopen er niet te knabbelen aan een koekje uit een verpakking (lekker makkelijk per stuk verpakt), een zakje chips of een rolletje snoep. En dit alles moet weggespoeld worden met een lekkere IceTea...
Mmmmm, lees de verpakkingen eens en je zult schrikken hoeveel suiker, vet, zout en E-nummers in de lijfjes gaan van de kids.
Ik heb gelezen in een artikel dat 1 op de 8 kinderen in Nederland te zwaar is. Het aantal is in de afgelopen 20 jaar verdubbeld en men gaat er vanuit dat het aantal zal stijgen. Deze toename komt door de voeding die de kinderen krijgen en door te weinig beweging.
Dit moeten we niet willen voor onze toekomst! Je moet voor je eigen lijf zorgen, maar als je kinderen hebt al helemaal voor die van hen.
Ga terug naar de basis. Eet puur natuur en het liefst biologisch om zo de giftige stoffen te elimineren. Biologisch is duur, ik weet het. Maar als je de zakken chips en koekjes laat liggen, komt er al weer iets meer ruimte in je budget. Maak je keuzes weloverwogen. Hoeveel mensen gaan wel niet 1 keer per week naar de snackbar of de McDonalds, doe dit niet en je hebt meer budget voor je biologische boodschappen. Ook nog eens beter voor je gezondheid en omvang.
Kom in beweging. Heb je kinderen, ga lopend of op de fiets naar school. Laat de kinderen buiten spelen en doe ze op een sport. Te duur? Ga thuis met je kinderen sporten, maak er een leuke activiteit van. 

Veranderen van levensstijl en je gewoontes is niet gemakkelijk. Zeker niet als er ook nog een verborgen verslaving bij zit. Stap voor stap is het wel te doen. Een goed "dieet" is iets wat jij je hele leven moet doen, het moet een levenswijze worden. Je levenswijze is een gewoonte, iets wat jij je zelf kan aanleren.
Zorg voor je lichaam, voedt het met gezonde voeding. Je zal er niet alleen beter uit gaan zien, maar je zult je mentaal ook beter voelen. En de wetenschap heeft het bewezen....veel verouderingsziekten zijn te voorkomen met gezonde voeding en levenswijze.

Snoep verstandig, eet een appel!

Minke


Klik op de link voor een interessant artikel over processed foods (geproduceerd eten); waarom we het niet moeten eten! www.hungryforchange.tv/article/10-things-the-processed-food-industry-doesnt-want-you-to-know

Geen opmerkingen:

Een reactie posten