maandag 12 augustus 2013

Raw it up!

Raw Food, rauw eten.... in Nederlands zetten we dankzij de documentaires als Rauw en Rauwer onze vraagtekens erbij. Is dat wel gezond, volledig rauw leven? Krijgen we dan wel alle voedingsstoffen binnen?
Ik geloof dat ik het niet zou kunnen, volledig rauw. Maar een deel van je voeding rauw eten, het heeft grote voordelen en wat is het lekker!

Raw food is simpel. Het is dus rauw, het wordt niet verhit boven de 40 graden en het is biologisch. Raw Food wordt wel de levende voeding genoemd. De voedingsstoffen blijven in de voeding zitten en is rijk aan levende enzymen en mineralen. Door bakken,braden en koken worden deze vernietigd of blijft er minder van over. Door Raw Food te eten krijg je dus levend eten binnen die nodig is voor een levend lichaam. Levende voeding is: fruit, groente, kiemen, noten en zaden.

De artsen Bircher-Benner en Kristine Nolfi zijn ooit begonnen met het toepassen van raw food in een dieet. Dit om mensen te laten genezen. Door vlees te schrappen uit het dieet en 50% rauw met 50% gekookt voedsel te nuttigen, genazen mensen.
Er werd teruggegrepen naar Hippocratus; Let food by thy medicine and medicine be thy food.
Simply Raw is een prachtige documentaire die laat zien hoe diabetes teruggedraaid kan worden door voeding in te zetten als medicijn. Klik op de link op de documentaire te zien.  http://www.youtube.com/watch?v=vG3V22cLUF0

Rauwe voeding heeft dus als voordeel dat het genezend kan werken. Daarnaast kan het zorgen voor het terugvinden van je natuurlijke gewicht.
Let op dat als je volledig rauw eet, dat je tekorten kan krijgen aan vitamines als B12, B2 en calcium. Hier zul je dan voedingssupplementen voor moeten nemen.
Daarom houden wij ons meer vast aan wat Dr.Bircher Benner ooit voorschreef: 50% rauw, 50% gekookt. Zorg voor een balans.

Voor ons staat elke dag rauw op het menu. Dit in de vorm van fruit, groentes, noten en zaden.
We beginnen de dag met een verse groente sap. Deze wordt natuurlijk gemaakt van verse, biologische (als het te krijgen is hier in Shanghai), rauwe groentes.
Als lunch een heerlijke salade. Maar ook wel eens lekker een stuk brood, belegd met tomaat, sla of avocado.
's Avonds staat er altijd veel groente op het menu en waarvan een deel rauw. Tomaatjes, broccoli, bloemkool.... dit moet je gewoon even goed schoonmaken, maar koken of bakken is niet nodig! Lekker makkelijk toch!
Als tussendoortje knabbelen we lekker op worteltjes, komkommer, appeltjes, noten en zaden.
Maar wat kan je met Raw Food veel! Ik ben hier nog op ontdekkingsreis, maar heb al een aantal heerlijke recepten gevonden.
Eentje ga ik nu met jullie delen: Raw Apple Pie! Echt.... grootmoeders appeltaart.... ik weet niet wie gaat winnen.


Raw Apple Pie 

ingrediƫnten:
- kopje ongebrande, ongezouten amandelen of walnoten
- 6 dadels
- 1 appel
- citroensap van een 1/4 citroen
- kaneelpoeder
- klein handje rozijnen

Je hebt een food processor en cupcake vormpjes nodig om deze Pie te maken.

Als eerste doe je de noten in de food processor. Laat deze draaien tot de noten verpulverd zijn tot meel. Hierna doe je de dadels erbij. Laat het draaien tot het een geheel is. De noten en dadels zijn nu een plakkerige substantie geworden die je in je cupcake vormpjes (en cupcake papiertjes) gaat drukken. Het ligt eraan hoe groot deze zijn, hoeveel je kan vullen. Ik kan hiermee 4 grote vullen en ongeveer 6 kleinere.

Hierna ga je de topping maken. Je doet 3/4 deel van je appel (zonder klokhuis!) met de citroensap en de kaneelpoeder in de food processor. Even goed laten draaien.
Het andere deel van de appel snijd je in kleine stukjes. Deze meng je bij het appelmengsel met citroensap. Je gooit ook de rozijntjes erbij. Even proeven... je kan er altijd nog een beetje appel bij doen of kaneel, mocht je het te zuur vinden.

Het appelmengsel doe je op de bodem van noten en dadels. Je zet daarna de cupcake vormpjes gevuld in de vriezer, zodat het lekker kan opstijven. Na 1 uur kan je het in je koelkast zetten of laat het een beetje op kamertemperatuur komen, zodat je het lekker kan opeten!

Wat zalig! Een echt gebakje, maar zonder toegevoegde geraffineerde suikers en zonder witte (ongecompliceerde) meel. Hier kan je dus met een gerust hart lekker van snoepen!

Voor een ieder die lekker wil 'koken', zorg dat je een deel rauw op tafel zet. Makkelijker kan niet, het is vol van smaak, verzadigd je, is mega gezond en je kan er nog van afvallen ook! Ik zou zeggen, Raw it up!

Minke








2 opmerkingen:

  1. Klinkt heeeerlijk!! Ga het snel een keer proberen! Maar misschien kom ik eerst voorproeven bij jullie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Roshney! Dan gaan we zeker doen! Gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen