zondag 2 februari 2014

Peanutbutter cups

Overheerlijke Raw Peanut Butter Cups,  rauwe pindakaas bonbonnetjes. Mijn man kocht met enige regelmaat peanut butter cups van een bepaald Amerikaans merk. In eerste instantie leek het mij maar niks; chocolaatjes gevuld met pindakaas. Maar op een dag moest ik toch even proeven....dat was toch wel erg lekker! Nu was er een probleem, want gezond zijn deze chocolaatjes niet. Het zijn suikerbommetjes. Ik ben opzoek gegaan naar een iets gezondere variantie en deze heb ik gevonden.
Raw Peanut Butter Cups, zonder geraffineerde suikers, zonder toegevoegde vetten. Alles puur, rauw en het liefst biologisch.
Raw Peanutbutter cups
Wat heb je nodig:
- biologische pindakaas (liefst alleen maar gemaakt van pinda's, zonder  toegevoegd zout of suiker)
- rauwe cacao poeder
- dadels
- vanille (optioneel)
- water

- kleine muffins/ cup cake houdertjes
- keukenmachine
- vriezer

Als eerste maak je de vulling. Je doet een grote handvol dadels in de keukenmachine met een aantal eetlepels pindakaas. Ik ben nu niet precies in hoeveel, want je moet straks zelf even proeven. Vind je de pindakaas smaak niet heftig genoeg? Dan doe je er nog een eetlepel bij. Begin eens met 3 eetlepels en je kan dus altijd nog wat toevoegen.
Doe er een beetje vanille bij. Je haalt de merg uit een vanillestokje.
Ik maak het meestal zonder de vanille, omdat de vanille hier onbetaalbaar is. Dus heb je het niet in huis,geen probleem. Ook zonder is het lekker!
Let op met vanille essence. Hier zit vaak alcohol in en kunnen veel suikers in zitten.

Je laat alles goed draaien in de keukenmachine, zodat het romig wordt.
Haal het daarna uit de keukenmachine, draait er een bal van en leg deze in de koelkast zodat het al een beetje stevig wordt.

Je maakt nu de cup van chocolade. Je doet een handvol dadels samen met 3 eetlepels Raw cacao poeder in de keukenmachine. Je doet er een kleine eetlepel pindakaas bij. Vervolgens laat je de keukenmachine goed draaien, zodat het smeuïg wordt. Doe er eventueel een paar drupjes water bij om het smeuïg te maken.

Nu moet je van deze chocolade de cups maken. Beetje lastig en je krijgt heerlijk vieze handen.
Als eerste vul je een muffin/ cupcake tray met cupcake papiertjes. Deze ga je zo dadelijk vullen met het chocolade 'meel'.
Neem ongeveer een theelepel  chocolade meel en draai hier een balletje van. Daarna druk je het balletje in de cupcake houder. Zorg dat je een beetje een opstaand randje maakt.
Let op: hoeveelheid ligt er ook aan hoe groot je cupcake houder is. Heb je kleine is een theelepel genoeg. Heb je een grotere dan moet je natuurlijk meer meel pakken. Zorg dat de bodem niet te dun wordt.
Je vult je hele tray. Je hebt nu ongeveer de helft van je chocolade meel gebruikt. De andere helft gebruik je dadelijk.
Op de bodem komt nu de pindakaas vulling. Je haalt de vulling uit de koelkast en draait kleine balletjes van vulling. Deze doe je op chocolade bodem en druk je goed aan. Zo vul je elke bodem op met de pindakaas vulling.
Nu ga je alles bedekken met je chocolade meel. Ook nu weer is het het gemakkelijkst om balletjes te draaien en deze in je hand plat te drukken en hiermee de vulling te bedekken.

Je Peanutbutter Cups zijn bijna klaar! Nu de vriezer nog in, zodat het lekker op kan 'stijven'. Voordat je het opeet eerst even uit de vriezer halen, zodat het lekker smeuïg is.
In de vriezer kan je dit een hele tijd bewaren. Maak er dus wat meer en krijg je onverwachts visite kan jij wat lekkers bij de koffie serveren. Of je kan er zelf natuurlijk heerlijk van snoepen!

Eet en geniet!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten