zondag 4 augustus 2013

Sugar for my honey

In Juice it baby! schreef ik een stukje over suikers en je bloedsuikerspiegel.
Vandaag wil ik het over suiker hebben.In Hungery for Change wordt suiker ook wel de cocaïne van tegenwoordig genoemd. Veel mensen zijn verslaafd aan suiker, zonder dat ze het eigenlijk door hebben. Ik heb eens gelezen dat een gemiddelde Nederlander zo'n 38 kilogram suiker per jaar binnen krijgt! Waarvan 85% verborgen zit in voeding.

Wat doet suiker met ons lichaam?
De alvleesklier regelt het suiker in ons lichaam. De alvleesklier doet dat door insuline af te geven in het bloed. Insuline doet je lichaam de suikers verbruiken. Maar eet je te veel suiker,kan het lichaam het niet omzetten in energie waardoor het omgezet wordt in vet.
Mmmmm en dat laatste....dat willen we natuurlijk niet!

Er is nogal wat voeding op de markt die ons bloedsuiker laat pieken. Het heeft dan een hoge glychemische index. Door het te snel stijgen van onze bloedsuikers krijgen we een kort verzadigend gevoel, maar deze is ook snel weer voorbij.Voeding met een hoog glychemische index verhoogt je insuline gehalte in je bloed en dat stimuleert de opslag in vetweefsel.

Nu kennen we allemaal vele soorten suiker. Suiker van de suikerbiet of suikerriet. Suikers in fruit... Maar er zijn er meer. Ook dit is suiker: Glucose, Glucose siroop, Fructose, Fructose siroop, Maltose, Maltodextrin, Dextrose, Honing, Mais-siroop, geconcentreerd vruchtensap en druivensuiker.
Natuurlijke suikers zijn het beste. Geraffineerde suikers moet je proberen te vermijden. Bij geraffineerde suikers zijn alle vezels, mineralen en vitaminen verwijderd. 

Probeer alleen maar natuurlijke suikers te eten, dus suikers uit fruit, groenten en volkoren producten. Dit zijn gecompliceerde koolhydraten.
Gecompliceerde koolhydraten hebben een laag glychemische index, ze laten je bloedsuiker niet pieken omdat je lichaam harder moet werken om het om te zetten in energie.

De meeste onnatuurlijke suikers, ongecompliceerde koolhydraten, hebben een hoog glychemische index. Ze laten jouw bloedsuiker pieken. In veel gevallen zijn deze suikers fabrieksmatig geraffineerd (bewerkt).
Deze suikers vinden we in veel producten, o.a. in:
- gebak
- snoep
- chips
- ijs
- frisdrinken, vruchtensappen, siroop en yoghurtdranken
- witbrood, witte rijst, witte pasta
- tafelsuiker
- maar ook een aantal groentes en fruit zoals mais en watermeloen         

Haal je koolhydraten dus uit de gecompliceerde variant. Op deze manier houd jij je bloedsuiker stabiel. Wil je weten wat de glychemische index is van jouw voeding? Maak dan gebruik van deze website: www.glycemische-index.com


Heerlijke snoepgerechtjes zonder geraffineerde suikers


Chocoholic
Lekker je eigen chocolade maken, zonder toegevoegde suiker.
Ingrediënten:
- 30 gram kokosolie (op kamertemperatuur)
- 50 gram  Raw cacaopoeder
- eetlepel rozijnen
- eetlepel noten (ongezouten)

Meng de kokosolie met de cacaopoeder. Doe daarna rozijnen en noten er doorheen. Smeer dit uit op een stukbakpapier. Maak er een reep van.
Laat het opstijven in de vriezer. Als het goed bevroren is, breek je de reep in stukken en kan je de stukjes in een zakje of een bakje doen. Je kan het in de koelkast of in de vriezer bewaren.
Let op, het smelt snel! Dus uit de koelkast of vriezer, direct je mond in!

Variatie tips:
- doe er nog 2 eetlepel geraspte kokos doorheen.
- i.p.v. rozijnen ander gedroogd fruit, zoals cranberry's.
- Raw chocolade nibbits toevoegen voor een extra chocolade explosie
- eventueel een beetje zoeten met ahornsiroop of honing

De Raw chocolade nibbits en Raw cacaopoeder te krijgen bij De Tuinen. www.detuinen.nl

IJsjes
Ingrediënten:
- 2 bananen
- 2 eetlepel geraspte kokos

Schil de bananen, snijd de bananen in stukjes, doe het in een zakje en leg deze in de vriezer. Als de bananen bevroren zijn doe je het in de blender, samen met de geraspte kokos en blenden maar. Heerlijk zacht, romig ijs. Smakelijk!

Wij maken in de zomer onze eigen waterijsjes. Je hebt ijslolly vormpjes nodig, vers fruit, een blender en de vriezer.
Je kiest bijvoorbeeld watermeloen, je probeert zoveel mogelijk de pitjes te verwijderen en doet stukken in de blender. Hier vul je de ijslolly vorm mee en doet het in de vriezer. Zo heb je overheerlijke, frisse watermeloen ijs!

Hopelijk was dit weer wat food for thought.

Minke



 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten