woensdag 31 juli 2013

Puur natuur eten

Wij leven in een maatschappij waar alles snel en gemakkelijk moet zijn... lekker handig een afhaalmaaltijd, een magnetronmaaltijd en lekker koken uit 'pakjes'.
De afhaalmaaltijden waren bij ons schaars en de magnetronmaaltijden nog schaarser, maar het koken uit pakjes; maar al te makkelijk!
Een koffer vol boemboe's ging mee naar China. Heerlijk aan de bief rendang, kip paniki en nog meer van dat 'lekkers'. Tot ik de verpakking eens goed ging lezen: gember,rode peper, knoflook... Tot dusver prima, maar dan: zout, aroma, gemodificeerd zetmeel, voedingszuur E270, dextrose, plantaardige olie, melksuiker, emulgator E322, suiker,conserveermiddel 202.... en dan ben ik nog niet klaar...
Door veel te lezen op internet, documentaires te kijken en boeken te lezen ben ik er toch wel achter gekomen dat je een product niet moet eten als er meer dan 5 ingrediënten op de label staan en zeker niet als het om E-nummers gaat of bijna niet uit te spreken ingrediënten.
Wat eten we nu dan? Zelfgemaakte marinades en sauzen? Ja dus!
Heerlijk aan de slag met verse tomaten, knoflook, pepertjes, gember en meer van dat alles! En dan nog proberen alles biologisch te doen. In China niet altijd even gemakkelijk.
Wat een rijkdom in Nederland! Even naar de supermarkt en je ziet over biologisch, bio+ etc. Heerlijk! Nu in de koffer mee naar China: chiazaad, raw chocolade poeder en nibbits, bio+ pindakaas en appelstroop. We wilden bijna een extra koffer inchecken vol met gezond en biologisch lekkers ;-)
Maar goed, nu dus koken zonder pakjes... het kost allemaal iets meer tijd. In de keuken, maar ook in de supermarkt. Alle labels goed lezen ( en laat nou de Chinezen hierover een sticker plakken...dus het is hier ook nog eens stickers verwijderen haha), dingen terugzetten al vond je het altijd zo lekker.
En dan in de keuken moet er ineens meer gesneden en gehakt worden. Maar geloof me, wat is het lekker! Dingen uit pakjes proeven ineens te zout of te zoet.
Maar eerlijk is eerlijk, in Nederland waren de verleidingen wel heel groot! Er is een kroketje of 2 naar binnen gegaan en stokbroodjes filet americain.
Eenmaal terug in Shanghai zijn we weer lekker aan het detoxen: groene sapjes, verse salades en meer gezond voedsel. Dat voelt direct weer een stuk beter!

2 recepten voor een lekkere Oosterse maaltijdsalade:


Gamba noodle salade
ingrediënten voor 2 personen:
- 100 gr. rijstnoedels
- theelepel sesamolie
- 1 komkommer
- 100 gr.gehakte rode ui
- 2 lente-uitjes
- 200 gr. gamba's
- handje vol koriander
- 2 theelepeltjes olijfolie
- 1 eetlepel gehakte nootjes (of pinda's)

Kook water en doe dit samen met de noodles in een grote pan. Deksel erop en 5 minuten laten staan.

Snij de komkommer en lente-uitjes in stukjes en meng dit in een kom.

Bak de gamba's en rode ui kort in een beetje olijfolie. Ook lekker om hier nog een teentje knoflook en een pepertje bij te doen.

Doe de gamba's bij de komkommer en lente-uitjes. Hierna giet je de noodles af en houd je het nog even onder de koude kraan (koelt het af en plakt het niet!). Doe hierna de sesamolie over de noodles en doe het in de kom met de andere ingrediënten, vergeet de koriander niet. Even goed mixen met de hand, de  en strooi de nootjes erover heen.



Oosterse kip:
ingrediënten voor 2 a 3 personen:
- 250 gram kip
- 2 theelepels kokosolie
- eetlepel sojasaus
- 1 rode peper
- 1 a 2 knoflookteentjes
- theelepel citroensap of limoensap
- 2 theelepels sesamzaadjes
- een halve rode ui

optie: citroengras of Thaise basilicum (geeft een extra oosters smaakje)

- gemengde sla (geen rucola, dit is te bitter bij dit gerecht)
- sugarsnaps of peultjes

Is de groente niet biologisch extra goed wassen! Eventueel in water met een beetje azijn.

De peper, knoflook en de ui lekker fijn snijden.
De kip marineren in de sojasaus, knoflook, peper, kokosolie en citroensap.Geen zout toevoegen! Door de sojasaus is het al zout genoeg.
Als optie kan je er nog een beetje vissaus bij doen. Persoonlijk vind ik dit te zout.
Heb je citroengras of Thaise basilicum (niet beide!) hier een klein beetje van in de marinade doen, voor dat extra oosters smaakje.

Punt de sugarsnaps en blancheer deze kort.En laat ze afkoelen.

Zet een wok of koekenpan op het vuur, even warm laten worden en bak de kip gaar. Voeg de ui erbij, kort meebakken. Kan ook rauw erbij worden gegeten.

Doe in 2 of 3 borden de sla en verdeel de sugarsnaps. Hierna verdeel je de kip over de salade. Strooi daarna de sesamzaadjes eroverheen.

Eet lekker!


Wil je weten wat er in je eten zit? Check het op www.calorielijst.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten